|
Táto vec s chémiou v potravinách ma už dlho štve. Si spomeňte, aké výrobky boli pred viacerými rokmi (maslo, jogurty, nápoje) - hlavné suroviny a zopár prísad - kľudne doma v kuchyni som si mohol urobiť také isté. Potom výrobcovia začali robiť zlepšenia - používať chémiu.
Aké sú ciele chemických prísad v potravinárstve? - predĺžiť životnosť (konzervačné látky) - rozšíriť ponuku chutí, vôni, farieb, iných vlastností (chemické príchute, farbivá, vône, sladidlá, ochucovadlá, emulgátory atď.) - znížiť náklady výroby zámenou originálnej suroviny na lacnejšiu chemickú náhradu
Porovnajte: Čerstvé čisté mlieko sa pokazí za niekoľko hodín, ak nie je v chladničke a keď je v chladničke, tak za 1-2 dni tiež - dnes aj pol roka. Čerstvé čisté ovocie zhnije alebo splesneje za niekoľko hodín od zberu - napríklad jahody, maliny - dnes v obchode stoja maliny aj týždeň a majú rovnakú farbu celý čas.
Výrobcovia a predajcovia nás nehorázne klamú marketingom. Väčšina tvrdení o zdraví, cholesterole, vitamínoch, vláknine atď sú obyčajné bludy. Už len to, že obyčajný cukor (sacharózu) v potravinách nahradzujú glukózovo-fruktózovým sirupom s falošnými tvrdeniami je celosvetový škandál. Motív je ten, že glukózovo-fruktózový sirup je lacnejší ako sacharóza, má skoro rovnakú chuť, ale je sladší, takže sa ho použije menej ako sacharózy a jeho zloženie je veľmi podobné sacharóze. Fakt, že glukóza, fruktóza a sacharóza sa trávia iným spôsobom a majú rozdielne dôsledky pre zdravie, ich vôbec netrápi. Všimol som si, že umelé farbivá sa pridávajú aj do džúsov so slamkou, ktoré za normálnych okolností nevidím. Ázia, Amerika, aj Európa vo veľkom pridávajú do potravín glutamán sodný alebo iné zvýrazňovače chuti len z dôvodu šetrenia nákladov na originálne chute, napr. koreniny. Je to podvod a nie zlepšovač chuti. Kvôli podpore glutamánu sodného spriaznení vedci vymysleli názov pre chuť tejto chemickej látky a pridávajú ju ako piatu chuť k doterajším štyrom základným chutiam - sladký, kyslý, slaný, horký (a umami).
Do zúrivosti ma privádza osvedčený postup výrobcov už aj na Slovensku. V minulosti vyrábali celkom dobrý výrobok, dobrého zloženia, bez chémie. Časom sa z trhu vytratil a nahradený bol inými alternatívami, ale už s chemickými prísadami. Niekedy sa urobí nové balenie a ľudia to skúšajú, kupujú. Niekedy sa zmena udeje ticho, bez informácií - napr. tatárska omáčka sa robila pred pár rokmi sterilizovaná bez chemickej konzervácie, dnes presne tá istá už len chemicky konzervovaná. Alebo keď si ľudia žiadajú pôvodný výrobok, po niekoľkých rokoch sa objaví ten istý z minulosti, len s novou etiketou, hrdo oznamujúcou BIO, alebo zdravá výživa, organic product atď, ale je to presne to isté, čo tu už bolo, len s niekoľkonásobne vyššou cenou. Svine.
Fitness-tyčinky: Pred niekoľkými rokmi, keď sa objavili na trhu, boli skutočne fitness - obilniny, jogurt, maltodextrín, ovocie. Teraz, podobne ako v celom spektre doplnkov výživy pre športovcov, je výrobcov a predajcov veľmi veľa, široký sortiment, každý láka marketingom... a tiež znižuje náklady výroby chemickými prísadami. Nedávno som v potravinách chytil do ruky fitness-tyčinku, pozrel si zloženie a mal som chuť pohľadať smetný kôš a nie nákupný košík...
Keď si z netu stiahneš zoznam E-čiek, je to tabuľka na veľa strán. Niektoré z nich sú úplne bežné suroviny, ako soľ, sóda, cukor. Niektoré sú prírodné prísady, ako kurkumín (žlté farbivo) z korenia kurkuma. Ale stále sa rozrastá skupina umelých prísad, ktoré majú pochybné alebo aj priamo škodlivé účinky na zdravie. Spejeme k tomu, že budeme jedávať tabletky ako normálne jedlo?
|